presentació

charlyedo

personal foto

"Tórtores al pati del darrera"    


     Va dir un cantautor galàctic de reconegut prestigi, de nom artístic Ricardo Solfa, altrament conegut com Jaume Sisa: “Casa meva és casa vostra si és que hi ha cases d'algú.

     Feia temps que elles, la parella de Tórtorlas Rosigris, o Tórtores de Collar, o en llatí, Streptopelia Roseogrisea, revolejaven lliures com el vent que sempre bufa per aquests indrets de la gran meseta estepària turolense.  I cada matí, ambdós emplomats, em despertaven amb les seves “paraules d'amor”. Dites no sempre a cau d'orella, com anunciava altre cantautor, sens dubte menys galàctic però alhora també universal, Joan Manel Serrat. Paraules de festeig que  aconseguien arrancar-me del llit i pregar a crits perquè ella o ell, vés a saber, li digues ja que sí, sí, SÍ... accepto!!! Però són veritablement insistents aquestes tórtores, tant que mai no tenen prou. Fan parella per a tota la vida i cada primavera enceten de nou el seu amor incombustible fins a finals de l'estiu. Tot com si el món fos a desaparèixer d'un moment a l'altre, que tanmateix mai se sap.

    Llegeixo que potser no resten més de 200 parelles a tota la pell de brau. Dues-centes... altre miracle viu que també està en perill... I aquest nombre tan minsa d'exemplars em converteix en un privilegiat. Sóc un home afortunat per gaudir de la ser companyia... Casa meva és casa vostre emplomats, vaig recordar, i els hi vaig obrir de bat a bat el meu porxo protegit de vents i tempestes.

     I aquella parella s'hi va instal·lar dalt de les bigues de ferro, i allà protegides i estimades van tirar endavant cinc polls en diferents episodis de cria. Aquesta és la història de la seva primera posta.

Ella

Ell

Casa meva és casa seva